Tipovi otvaranja prozora – koji odabrati?

Postoji više načina otvaranja prozora, ali se ne svi podjednako prilagođavaju svakom prostoru. Svaki od tih načina ima svoje osobine, pa se možete odlučiti za klasične okretno-nagibne prozore (jednokrilne ili dvokrilne), klizne, harmonika i druge.

Nastavljamo s popisom dostupnih tipova otvaranja prozora kako biste lakše odabrali najprikladniji za svoje individualne potrebe. Prilikom odabira obratite pažnju na okoliš u kojem živite, jer nije isto je li u pitanju mirna četvrt ili prometna ulica. S nadom da ćete najbolje uskladiti tip otvaranja s vašim prostorom i pritom održati dobru toplinsku i zvučnu izolaciju, važan je i odabir kvalitetnih PVC profila. Također, industrija okova nudi razne opcije za otvaranje stolarije, a na tržištu su dostupni i protuprovalni okovi za dodatnu zaštitu korisnika.

Unutar istog doma, prostorije se mogu značajno razlikovati. Potrebno je obratiti pažnju ne samo na vanjsku lokaciju, već i na sam prostor i njegovu veličinu. U principu, standardni okretno-nagibni prozori iz VEKA sustava profila SOFTLINE 82, SOFTLINE 76 ili SOFTLINE 70 pružaju bolje karakteristike od kliznih prozora. Međutim, na tržištu postoje i klizni prozori visokih performansi, posebno dizajnirani za velike otvore koji vode na terase ili tremove, kao što su sustavi VEKAMOTION 82 i VEKAMOTION 82 MAX. PVC prozori s visoko energetski učinkovitim VEKA PVC profilima su iznimno izdržljivi i praktični, nudeći brojna rješenja.

Fiksni prozori: Upotrebljavaju se kada je potrebno svjetlo, ali ne i otvaranje prozora. Često se koriste za prostore s ograničenom dostupnošću svjetla ili za otvaranje prema teže dostupnim područjima kako bi se povećala osvijetljenost i prostranost. Osim toga, omogućavaju povezivanje prostora, bilo s okolišem ili unutar samog doma.

Prozori s okretnim otvaranjem: Ovaj tip otvaranja nekada je bio najrasprostranjeniji. Mehanički sustav je postavljen na vertikalnoj strani prozora i omogućava potpuno otvaranje prema unutra ili, rjeđe, prema van, ovisno o namjeni i vrsti prozora i vrata. Ovaj mehanizam je često kombiniran s nagibnim mehanizmom kako bi se poboljšala praktičnost korištenja prozora. Okretno-nagibni mehanizam se koristi kod jednokrilnih, dvokrilnih, trokrilnih i više-krilnih prozora, prilagođenih potrebama kupca. Ovi prozori su jednostavni za održavanje.

Prozori s okretno-nagibnim otvaranjem: Ovo je najčešći tip prozora. Otvoreni su okretno i također se mogu otvarati nagibno, prema unutra. Otvoreni su oko donje horizontalne i krajnje vertikalne osovine. Praktični su, pružaju obilje svjetla i lako su se održavaju. Nagibno otvaranje omogućava dovoljnu količinu svježeg zraka i zaštitu od kiše.

Važno je napomenuti da, ako želite otvoriti prozor nagibno, a već je otvoren okretno, prvo ga trebate zatvoriti i vratiti kvaku u početni položaj prije nego što ga otvorite nagibno. Isto vrijedi i obrnuto kako biste sačuvali mehanizam prozora.

Prozori s nagibnim mehanizmom otvaranja na kip: Postoji dvije podgrupe nagibnih mehanizama ovisno o položaju fiksiranja. Nagibni mehanizam može biti fiksiran horizontalno na gornjem ili donjem dijelu prozora. Ovi prozori se mogu otvoriti samo djelomično.

  • Otvor gornjeg dijela prozora predstavlja rješenje za prostorije koje ne zahtijevaju stalnu ventilaciju. Tada se mehanizam otvaranja nalazi na donjem dijelu prozora. Vanjske površine stakla teško se čiste, pa se ovakav tip prozora često ugrađuje u podrume ili sporedne prostorije. Otvaraju se prema unutra.
  • Kada je nagibni mehanizam fiksiran na gornjem dijelu, prozor se otvara u donjem dijelu i služi isključivo za ventilaciju. Koristi se u prostorijama koje zahtijevaju konstantnu ventilaciju poput podruma, skladišta, stepeništa, proizvodnih hala itd. Ovaj prozor se otvara prema van, slično nadstrešnici, i ne dozvoljava prodor padavina u unutrašnjost.

Klizni prozori s PVC profilima: Klizni prozori s PVC profilima su praktični za stambene i poslovne prostore jer štede prostor. Otvoreni se pomoću točkića koji klize po gornjoj i donjoj vodilici. Prilikom otvaranja ne zauzimaju puno prostora jer jedno krilo klizi pokraj drugog. Ovi prozori nemaju dihtung gumu, stoga se preporučuju za staklenu terasu. Klizni prozori zadovoljavaju zahtjeve funkcionalnosti, praktičnosti i estetike.

Moguće je kombinirati otklopno-klizni i podizno-klizni mehanizam otvaranja. Za razliku od kliznih prozora, ovi imaju dihtung gumu te pružaju dobru izolaciju. Često se koriste na balkonskim vratima, za zatvaranje velikih otvora poput terasa, za staklenjenje većih poslovnih prostora ili kao pregrade u ugostiteljskim objektima.

  • Podizno-klizni sustavi su pogodni za velike staklene površine. Krila nemaju mogućnost otvaranja na kip, već se pomiču po odvojenim šinama. Prilikom otvaranja, krilo se lagano podiže i pomiče sa strane.
  • Paralelno-otklopno-klizni sustavi koriste se kod manjih staklenih površina poput balkonskih vrata. Pokretno krilo se lako otklapa ili pomiče po vodilici i gura sa strane.

PVC prozori i vrata u harmonika stilu: Harmonika klizni PVC prozori odgovaraju većim poslovnim prostorima kao što su hoteli, restorani i kafići, gdje mogu služiti kao staklena pregrada ili zid. Prozor se otvara preklapanjem jednog krila preko drugog. Obično su trokrilni ili višekrilni. Moguće je odabrati opciju gdje se sva tri krila otvaraju na istu stranu ili da dva otvaraju na jednu, a treće na drugu. Ovaj tip otvaranja štedi prostor i omogućava puno svjetlosti.

S raznolikim prozorskim profilima od VEKA-a, lako možete ostvariti svoje dizajnerske ideje bez kompromisa u odnosu na moderne trendove i karakteristike. Od različitih oblika i dimenzija do pametne podjele prozorskih površina na fasadi, VEKA prozorski sustavi pružaju mogućnost kreativnosti i ostvarenje prozora i prostora iz snova.