Termoizolacija PVC prozora

Kada je riječ o termoizolaciji objekta, prozori i vrata imaju ključnu ulogu. Gubitak toplote preko prozora predstavlja značajan faktor u potrošnji energije za grijanje i hlađenje doma. Stari prozori koji su loši u funkcionalnosti često su glavni uzrok povećane potrošnje energije, pa je zamjena takvih prozora novim, energetski efikasnim modelima često preporučljiva.

Kod starih zgrada, veliki gubitak energije događa se preko fasade (oko 30%) i preko prozora i vrata (oko 35%), dok se ostatak gubitka dijeli na krov (25%) i pod (15%). Ovi veliki energetski gubici su često posljedica loše ili nepostojeće izolacije objekta, neodgovarajuće stolarije i neadekvatnih podnih obloga.

Primarna funkcija prvih prozora bila je osigurati dnevnu svjetlost i svjež zrak, međutim, moderni zahtjevi su znatno viši i raznolikiji. PVC prozori nude efikasnu termalnu i zvučnu izolaciju te trajnu zaštitu od vremenskih uticaja kao što su kiša, vjetar, ekstremne temperature, a također pomažu u smanjenju troškova grijanja i hlađenja. Estetski su važan aspekt arhitektonskog dizajna te nude svjetliji i ugodniji životni prostor.

Što je termoizolacija?

Termoizolacija PVC prozora se odnosi na sposobnost prozora da zaštite unutrašnjost objekta od promjena vanjske temperature. Ključni faktor termoizolacije prozora je koeficijent toplotne provodljivosti, označen kao Uw. Manji koeficijent Uw ukazuje na bolju izolaciju i energetsku efikasnost, što rezultira manjim troškovima grijanja i hlađenja te bržim povratom investicije.

Uloga elemenata prozora u termoizolaciji:

  1. Profili: Kvalitetni PVC profili ključni su za termoizolaciju. RAL A klasa profili, kao što proizvodi njemačka kompanija VEKA, pružaju optimalnu termoizolaciju. Broj komora u profilima također ima utjecaj na izolaciju. Materijal i kvaliteta PVC-a su također važni.
  2. Stakla: Stakla čine veliki dio prozora i igraju ključnu ulogu u termoizolaciji. Stakla s niskim koeficijentom toplinske provodljivosti (Ug) pridonose boljoj izolaciji. Niskoemisiona (Low-E) stakla s troslojnim staklima i punjenjem argonom poboljšavaju termoizolaciju.
  3. Zaptivke: Kvalitetne zaptivke na PVC profilima osiguravaju dodatnu izolaciju od niskih i visokih temperatura, vlažnosti i buke.
  4. Roletne: Visokokvalitetne roletne dodatno doprinose termoizolaciji, smanjujući troškove grijanja i hlađenja.
  5. Ugradnja: Pravilna ugradnja prozora je ključna za postizanje optimalne termoizolacije. RAL montaža osigurava pravilno postavljanje prozora i sprječava kondenzaciju i buđ.

Zaključak:
Za postizanje izvrsnih rezultata u termoizolaciji i uštedi energije, odaberite VEKA PVC prozore sustava SOFTLINE 82 s troslojnim staklima (Low-E) punjenim argonom i RAL montažom. Ovi prozori nude 50% bolju toplinsku izolaciju od standardnih prozora na tržištu i značajno smanjuju spoljnu buku. VEKA PVC prozori zadovoljavaju sve zakonske zahtjeve za termoizolaciju, čime smanjuju troškove grijanja i hlađenja te doprinose zaštiti okoliša.